Jó látni, hogy ilyen sokat teszel magadért. Csak így tovább! Itt a mai videó számodra.

Inkább elolvasnád? Görgess lejjebb!

Mire van szükséged?

Ma ezt a kérdést fogjuk ismételgetni.

Ennek a kurzusnak a célja, hogy segítsen kialakítani számodra egy énidős eszköztárat, amivel a szükségleteidre válaszolhatsz. A mai alkalmat a szükségleteinknek szenteljük röviden.

Miért is fontos ez?

Nagyon leegyszerűsítve, amikor egy adott szükségletünkben hiányt szenvedünk, ahhoz igen gyakran negatív érzések társulnak. Fáradtság, ingerültség, szorongás, aggódás. Erőtlenség, a magadba vetett bizalom hiánya. Szomorúság. Amikor pedig a szükségleteinket kielégítjük, akkor megnyugszunk, megtelünk lelkierővel, életkedvvel. Sokkal többet mosolygunk, egyszerűen jobban érezzük magunkat. Megtelünk szeretettel. Hálát érzünk ugyanazon élet iránt, ami korábban megterhelt minket .

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, tudnunk kell, hogy mire is van szükségünk.

Neked mire van szükséged?

Ebben a kurzusban az énidő a szükségleteink kielégítésének az útja. Egy út, amit járunk. Egy stratégia, amit alkalmazunk.

Ennek a kérdésnek az ismételgetésével, hogy “mire is van szükségem?”, elindulhatsz ezen az úton magad felé. Befelé, hogy felfedezd az eszközeidet, amik válaszokat adhatnak a szükségleteidre. Másrészt a szükségleteidet, amire akár többféleképpen reagálhatsz. Ennek a kérdésnek a feltevése kapcsolatot teremt saját magaddal.

Ennek a kérdésnek a feltevése segít bennünket a tervezésben. Hiszen elfoglalt emberek vagyunk mindannyian, családos emberként gyerekeket nevelve nem mindig egyszerű átgondolni, hogy ki is tudja átvenni az adott feladatainkat, szerepeinket. Pl. a legfontosabbat, hogy a gyerekeinkről ki fog tudni gondoskodni, amíg mi kikapcsolódunk.

Ennek a kérdésnek a feltevése segít bennünket kitalálni azt, hogy vajon egyáltalán énidőre van-e szükségünk?

Kezdd el különböző helyzetekben feltenni magadnak ezt a kérdést:

Mire van szükségem, amikor nyugtalanságot érzek? Amikor nyugtalanságot érzek, mire van szükségem igazából? Miért emelem fel a hangomat …valamire szükségem van? Valamire szükségem van? Valamiben hiányt szenvedek? Valamit nem megfelelően kezelek?

Hogyan tudok eljutni a megoldáshoz? Hogyan tudok eljutni a nyugalomhoz? Hogyan tudok újra lelkierőt szerezni, lelkierőt teremteni saját magamban? Mire van szükségem? Egy kis egyedüllétre, sportra, a feszültségem levezetésére, egy nagy sétára, vagy arra, hogy kettesben legyek a férjemmel?

Nagyon különböző eszközöket tudunk használni arra, hogy a szükségleteinket kielégítsük, illetve nagyon különbözőképpen tudunk adott szükségletet is kielégíteni.

Az a lényeg, hogy a hétköznapok során, a lehető legtöbb helyzetben próbáld bekapcsolni magadban ezt a szükséglet-kapcsolót, hogy a hétköznapjaidat ne abban éld, amit én csak bűntudat-kapcsolónak szoktam hívni. Hogy elég rossz legyen már valami ahhoz, hogy végre megérdemeld mondjuk a pihenést. Nem.

Sokkal kiegyensúlyozottabb, sokkal boldogabb és sokkal hát alapvetően pozitívabb élet az, amikor nem a bűntudatunk a kapcsoló és nem az önbecsülésünk a tét meg a szerethetőségünk, hanem egyszerűen a szükségleteink.

Ahogy azt a kurzus elején is említettem, a szükségleteink felvállalása teljes emberré tesz minket. Nem akkor vagyunk jó anyák vagy jó emberek, ha lemondunk a saját boldogságunkról, a saját szükségleteink, igényeink kielégítéséről. Hanem akkor, hogy ha képesek vagyunk felvállalni azokat és azt mondani, hogy vagyok elég fontos magamnak ahhoz, hogy ezeket megoldjam. Akarjam megoldani, mert ettől leszek kipihent, kiegyensúlyozott és teljes, működő ember, társ, anya és minden egyéb szerep, amit viselek.

Amit mindig szoktam mondani, hogy próbálj türelemmel és szeretettel hozzáállni magadhoz és ezen az úton ez segít majd téged rajtamaradni.

Nyugodtan ismételgesd: mire van szükségem?

“Mire van szükségem?”

“Mire van szükségem?”

És vehetsz egy nagy levegőt…. és használhatod a naplódat… használhatod a testedet, ahogy a sportban megéled, ahogy válaszokat ad neked a szükségleteidre. Vagy kérdéseket segít feltenni, hogy mire lehet MÉG szükséged, ahhoz, hogy jól legyél.

Szóval ez az a kérdés, aminek a feltevése téged ott tart majd ezen az úton.

A kiegyensúlyozottabb élet felé.

A mai gyakorlat segíthet téged abban, hogy felfedezd a saját szükségleteidet.

A legfontosabb, hogy kezdd el ismételgetni: mire van szükséged?

Bízom benne, hogy ez a mai rész igazán hasznos és építő lesz számodra.

Ültesd gyakorlatba!

1. Írd össze a 10 legkedvesebb időtöltésed! Legyen itt minden az énekléstől, a színezésen át a horgolásig, túrázásig, utazásig!

2. Mit gondolsz, HOGYAN tudnál többet csempészni ezekből a hétköznapjaidba? Ha automatikusan jön, hogy “sehogy”, akkor kérlek tegyél még egy próbát. Valami kis megoldás, ötlet csak felbukkan! Ha bármit csinálhatnál a következő szabad órádban, mi lenne az?

3. Mit gondolsz, mire van szükséged ahhoz, hogy több örömöt, töltődést tudj az életedben teremteni? Segítségre? Megbízható gyerekfelügyeletre? Tudásra (pl. az időmenedzsmentről, hatékonyabb háztartásvezetésről) vagy csak valakire, akinek kiöntheted a szíved?

Szánj rá néhány mély lélegzetet és pár percet, hogy ezeket átgondold.

A kedvenc időtöltéseidet viszont mindenképpen írd le egy papírra! Az írott szó teremtő ereje nagyobb, mint gondolnád!

Életre edzelek!

Úgy érzed, hogy egyedül nem megy? Segítek!

Az énidőteremtés nem egy álom – indulj el a saját coaching folyamatodban, hogy kezedbe vedd az életed, a mindennapjaid irányítását és előhívd magadból azt a nőt, akit talán ma még elveszettnek hiszel.

Érdekelnek a további ingyenesen elérhető tartalmak?

Beszélgetnél a hozzád hasonló, fejlődni, erősödni vágyó nőkkel, édesanyákkal?

Gyere, várunk szeretettel az Életre edzünk! FB csoportban!

Melyik gondolat volt ma a kedvenced? Oszd meg másokkal is! Használd az #énidőteremtő hashtaget és jelölj be engem is!