Hát itt vagy újra, de jó! A mai videó itt vár téged.

Inkább elolvasnád? Görgess lejjebb!

Lehet a munkád az énidőd?

Ennek a kurzusnak a célja, hogy egy olyan eszköztárat segítsen létrehozni számodra, amellyel a szükségleteidre válaszolni tudsz. Na de hogyan is jön ide a munka?

Ha te úgy döntesz, hogyegyik időtöltésed, amit az énidődben felvállalsz, a munka lesz, akkor van néhány dolog, amit érdemes mérlegelned. Akár új vagy az anyaságban, akár régi motoros, remélem a mai rész gondolatébresztő lesz számodra.

Kezdeném ott, hogy megszületik a kisbaba és abban a pillanatban a feje tetejére áll az életünk. Azaz megváltoznak a prioritásaink. Becsukunk magunk mögött egy ajtót, amin a “régi élet” felirat díszeleg és kinyitunk egy újat, amin az “anyaság” címkéje olvasható. Ezt a helyzetet normatív krízisként szoktuk emlegetni és ez nem véletlen, hiszen egy hatalmas változás.

Kinyitni ezt az ajtót és erre az új életre berendezkedni, bizony időbe telik. Nem kis feladat. Ami ezt még nehézzé teszi, hogy ez a változás ez oké, hogy egyszer megtörténik, viszont azután állandóvá válik. Az anyaságnak és a gyereknevelésnek állandó tényezője lesz a változás. Néha vannak időszakok, amikor örülünk, hogy talán egy kicsit stabiliabb minden, aztán egyik pillanatról a másikra, a gyerekünk fejlődésével párhuzamosan hirtelen megint borul minden.

Ami ebben egy fontos kérdés, hogy mennyire tudod megtartani magad ebben a folyamatban? Ellenállással vagy elfogadással vagy ezek felé a változások felé?

Ami még fontos, hogy az anyaságra nem nagyon lehet felkészülni. Ugye rakhatunk el 500 adag ételt a fagyasztóba, meg kimoshatjuk, kivasalhatjuk a gyerekruhákat, megvehetjük a gyerekszoba bútort és kiválaszthatjuk a legkirályabb szoptatós fotelt, mégis ezek kisebb szeletét képezik annak, amire készülni tudunk. A legtöbb dologra sajnos nem.

Készülünk pl tervekkel, hogy milyen lesz, amikor majd babánk lesz és ugye van egy csomó gyakori kérdése az anyaságnak, akár a munka kapcsán is. Az egyik, hogy meddig tervezel dolgozni szülés előtt, a másik pedig, hogy mikor tervezel munkába állni szülés után?

Na és hiába voltak terveink erre vonatkozóan, elképzelhető, hogy teljesen másként fogjuk látni a világot abban a pillanatban, hogy a babánk megszületik. Vagy akár ez kialakul, ahogy elkezdünk vele együtt élni és felfedezzük az anyaságuk újfajta minőségeit saját magunkban. A gyermekek gondozása, nevelése ahogy a gondozási feladatok általában, egy rendkívül kimerítő, rendkívül sok lelkierőt kívánó feladat és ugyanúgy munka. Mégha a társadalomban az anyagi megbecsülése elég csekély is. De elképzelhető, és ezen nagyon sok édesanya átesik, hogy bizony nem elégíti ki az, ha kizárólag a gyerekéről kell gondoskodnia.

Ha te is így érzel, akkor tudd, hogy ez teljesen normális és gyakorlatilag hétköznapi dolog. Szóval tök oké, ha úgy érzed, szívesen dolgoznál. Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy a munkába állásod az nem egy anyagi kényszerhelyzet, hanem választási lehetőséged van az időpont kapcsán vagy a feladat kapcsán, az egy jó lehetőség arra, hogy megvizsgáld azt, hogy mire is van neked igazán szükséged, ha dolgozni szeretnél.

Azzal, hogy anyává válunk, nemcsak a prioritásaink változnak és a baba kerül mindennek az elejére, hanem akár az élethez való hozzáállásunk is megváltozik.

Akármennyire is fontos volt számunkra a munka korábban, lehet, hogy a baba megszületése után ez a sokadik helyre kerül. Lehet, hogy úgy érzed, jót tenne, ha dolgoznál valamit, mégsem vágysz vissza a korábbi munkakörnyezetedbe.

Felmerühet benned a kérdés, hogy dolgozhatsz-e, amíg kicsi a babád és akár sokkal korábban elkezdj dolgozni, mint ahogy tervezted. Mondjuk eltervezted, hogy a gyerek 2 éves korában elkezdesz dolgozni, de a 6. hónapban úgy érzed, hogy neked már muszáj valami, akkor erre az a válasz, hogy persze, nyugodtan kezdj el dolgozni, ha te ettől jobban leszel.

Rossz anya vagy-e, ha bölcsibe adod a gyereked? Úristen, dehogy. A bölcsi sem egy ördögtől való dolog.

Na és ott van a másik véglet: mi van, ha te imádtad a munkádat, a baba megszületése után viszont úgy gondolod, hogy évekig vissza se akarsz menni. Akkor te már nem vagy elég jó? Ugyan, dehogy! Hanem csak megváltoztak a prioritásaid. Megváltozott az élethez való hozzáállásod és ez teljesen oké. Egyedi családok, egyedi helyzetek, egyedi anyák és egyedi babák vannak ezekben a történetekben.

Ami a fontos, hogy tekints saját magadra és másokra is empátiával. Ahogy felfedezzük magunkban az anyaság új minőségeit, az lehetőséget ad arra, hogy új irányokba kezdjünk nézelődni. Talán nem is véletlen, hogy annyira sok anya lesz vállalkozó ezekben az években, amikor kisbabája van. Újfajta életritmusunk van. Habár az alvásunkról nem mindig mi rendelkezünk, azért mégis, másfajta időbeosztás szerint tudunk érni és sokszor adhat nekünk jó érzéseket.

Ne felejtsd el viszont, és ezt a sportnál is említettem, hogy bármennyire is jól esik dolgozni, a munka (és a sport is) egy stresszforrás. Tehát ugyanúgy pihenned kell mellette. Ne spórold meg a pihentető, töltő énidőt. Mert nem szabad az egészségeddel játszanod. Nagyon fontos, hogy pihenjél eleget. Ha azt érzed, hogy kikapcsolódsz a munkahelyeden és felnőtt társaságban vagy és ez jól esik, ez teljesen oké, ez tök jó. Csak ne felejts el még egyébként pihenni emellett. Mert ez biztosítja majd az igazán kiegyensúlyozott életet. Hogy a munkád és a családi életed is egyensúlyban tudjon lenni, ugyanúgy időt kell szánni az énidődre. Ugyanúgy állj ki az énidőd mellett.

Járhatod a saját utad.

Ha te dolgozni szeretnél: dolgozz nyugodtan.

Ha te szeretnél otthon maradni: maradj otthon.

Álljunk egymáshoz empátiával, segítsük egymást, hogy minél több anyának legyen választási lehetősége ebben. Hogy a rugalmasságot minél többen megélhessék. Hogy minél többünknek legyen lehetősége arra, hogy ne kelljen választani az anyaság és a munkahelyi kiteljesedés között, hanem ezt a kettőt valamilyen szinten egymás mellett lehessen működtetni.

Ültesd gyakorlatba!

A gondolat teremtő erejében bízva, néhány kérdést hoztam neked a mai lecke zárásaként.

Vegyél magad mellé tollat és jegyzetfüzetet. Apró lépésekkel indulj el a változtatás felé!

A változások előtti legnagyobb akadályok legtöbbször a fejünkben léteznek. A probléma, amit magad előtt látsz, éppen akkora, amekkorának te gondolod. Az anyaság témája tele van hiedelmekkel és röghöz kötöttnek vélt hitrendszerekkel. Biztos van neked is gondolatod arról, hogy milyen egy jó anya. Mivel tölti az idejét? Milyen prioritásai vannak? Írd össze ezeket!

Milyen volt az életed a gyereked születése előtt? Mi volt benne a jó? Mit tartanál meg belőle? Hogy tudod ezt integrálni az anyaságodba?

Van olyan munka, amit nagyon szeretnél csinálni? Mit szeretsz benne pontosan? Ki vagy te általa? Milyenek akkor a mindennapjaid? Hogy alakul az energiaszinted?

Hogyan tudod ezt az énedet (és ezt a munkát) az életed részévé tenni?

Melyik anyasággal kapcsolatos hiedelmedbe ütközik az, hogy a munkának nagyobb szerepet szánj az életedben? Vizsgáld meg!

Milyen szükségleteid szenvednek a hiányt legjobban a hétköznapokban? Szeretnéd “többet használni az agyadat”, felnőtt társaságra vágysz, kimozdulnál, emberek között lennél, megvalósítanál egy kreatív projektet, segíteni szeretnél másokon?

Mi szükséges számodra ahhoz, hogy a szükségleteid kielégítésének nagyobb hangsúlyt tudj adni?

Életre edzelek!

Úgy érzed, hogy egyedül nem megy? Segítek!

Az énidőteremtés nem egy álom – indulj el a saját coaching folyamatodban, hogy kezedbe vedd az életed, a mindennapjaid irányítását és előhívd magadból azt a nőt, akit talán ma még elveszettnek hiszel.

Érdekelnek a további ingyenesen elérhető tartalmak?

Beszélgetnél a hozzád hasonló, fejlődni, erősödni vágyó nőkkel, édesanyákkal?

Gyere, várunk szeretettel az Életre edzünk! FB csoportban!

Melyik gondolat volt ma a kedvenced? Oszd meg másokkal is! Használd az #énidőteremtő hashtaget és jelölj be engem is!

Köszönöm, ha az egész kurzust megosztod másokkal is, mert ez segít, hogy minél több édesanyához eljussanak ezek a gondolatok. Kérlek használd a feliratkozási oldal linkjét:

https://nemesnagyanna.hu/enidoteremto/