…ÉS A TOVÁBBIAKAT IS

A baba hazaérkezése utáni első 6 hét az egyik legnehezebb időszak a friss szülők számára. Nem voltunk ezzel másként mi sem. Magunkra hagyva, teljesen tanácstalanul álltunk otthon az újszülött babánkkal. Eleinte csak próbáltuk átvészelni a napokat, aztán elkezdtük szépen lassan kezünkbe venni az irányítást. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján összegyűjtöttem azokat a legfontosabb tényezőket, amik segítettek számomra abban, hogy a baba hazaérkezése utáni időszakot valahogy átvészeljük. Nem volt egyszerű, néha maga volt a pokol, mert annyira nehéz volt és ismeretlen az egész, amibe csöppentünk, de aztán napról napra könnyebb lett.

A bejegyzés előzményei:

1. rész: A szülés utáni első 6 hét valósága

2. rész: Szigorú napirend vagy ritmus? Így csináljuk mi.

1. TÁJÉKOZÓDJ!

Olvass a témában és beszélgess sokat nálad tapasztaltabb emberekkel. Tájékozódj, ne élj tévhitekben. Ha vannak információid arról, hogy a baba gondozásával kapcsolatban milyen megoldások segíthetnek, akkor már egy lépéssel közelebb vagy ahhoz, hogy segítsd őt is és magatokat is. Kreativitásra ugyanis igen nagy szükséged lesz minden egyes nap és hasznos, ha széles az eszköztárad, amiből válogathatsz.

Aztán ha eleget olvastál és eleget beszélgettél, akkor kapcsold ki a netet, tedd le a telefont és kezdd el csinálni. Próbáld felfedezni, hogy mi az, ami számodra működik. Ne akarj megfelelni egy tanácsadódnak se, kizárólag a saját belső hangodra hallgass. Nehéz lesz, nekem is az volt, de aztán szépen elkezd majd működni. Bízz magadban.

2. ADJ MAGADNAK IS!

Nem attól leszel jó anya vagy jó apa, ha mártír vagy. A mártírságnak is van persze jó oldala: a végtelen teherbírás. Nem mondom, van rá szükség ebben az időszakban. Ugyanakkor az érem másik fele az, hogy a mártír saját erején felül tesz meg dolgokat, illetve olyan dolgokat is megtesz, ami számára már nem kényelmes. Mártír, mert nem kommunikálja a világ felé, hogy neki szar, nem kér segítséget, legfeljebb panaszkodik a környezetére és másokat hibáztat. Tegye fel a kezét az, aki ismer ilyen embert! Na ugye.

Talán túlzó a hasonlat, de tudod hogy van ez: ha zuhan a repülő, először a saját arcodra húzz oxigénmaszkot, utána segíts másokon. Az első 6 hét bizony a túlélésről szól itt is. De ne legyél mártír, nem attól leszel jó szülő. Időről időre segítsd magad és engedd meg magadnak, hogy te legyél a saját életedben az első.

Néha a saját arcodra húzd a maszkot, ahelyett, hogy ejtőernyő nélkül kiugrasz a gépből 🙂

A gyereked és a párod sem fog kárt szenvedni tőle, sőt. Akkor lesz az egész család boldog, ha a benne élő emberek kiegyensúlyozottak. Megérdemled, hidd el.

Számomra egy zuhany, egy fogmosás, tiszta ruha és egy tartalmas reggeli az, amiből ha valami hiányzik, akkor valószínűleg frusztrált leszek. Ezen felül ami még nagyon kell nekem az a testmozgás (kezdetben ez a napi 10 perces regeneráló rutinom volt). Én ezektől vagyok funkcionáló emberi lény.  Találd meg, hogy téged mi az, ami fent tart a víz tetején!

3. LEGYÉL ŐSZINTE MAGADHOZ, A KÖRNYEZETEDHEZ IS ÉS KOMMUNIKÁLJ!

Ez fontos tanulság nekem is. Mert sajnos, az a helyzet, hogy hiába voltam leterhelve és bár annyira egyértelműnek éreztem, hogy látszik rajtam, hogy mégis mi a bajom épp, kívülről azért ezt nem olyan könnyű leolvasni. (Sok nő esik ebbe a hibába, kisbaba nélkül is.) Bár az én férjem elég jó gondolatolvasásban, azért mégis csak hatékonyabb, ha beszélek arról, hogy konkrétan milyen nehézségekkel nézek szembe. De vele ugyanez a helyzet. Kizárólag a kölcsönös kommunikáció révén tudjuk egymást segíteni: ki kell mondani, hogy mi van.

Muszáj itt megjegyeznem: friss apukák (és férfiak általában…) kezdjetek el beszélni az érzéseitekről! Ha eddig bátortalanok voltatok, akkor itt a remek alkalom. Mutassatok példát a gyereketeknek és beszéljetek a párotokkal. Ez egy nagyon nehéz, rengeteg érzelemmel terhelt időszak mindkettőtöknek.

Egymást segíteni, könnyebbé tenni egymás életét, változtatni csak akkor tudunk, ha őszintén szembe nézünk azzal, ami van és ezt elkezdjük kommunikálni egymás felé is.

Merj segítséget kérni! Egy újszülött baba gondozása, pláne ha az első, bizony hatalmas kihívást jelent Neked és a baba apjának is. Jobb lett volna egyből egy másodikat szülni, nem?! 🙂 Hidd el, hogy csak kérned kell és megadatik, ne legyél szégyenlős! Ha magad miatt nem akarsz (miért nem?), akkor legalább a gyereked miatt állj ki magadért! Neki 2 nyugodt, biztonságot adó szülőre van szüksége.

4. MERJ VÁLTOZTATNI!

Nekem például sok konfliktusom volt abból az egyszerű elvből, amit úton-útfélen hall az ember: amikor a gyerek alszik, aludj te is. Hát persze, szép elv. Kár, hogy a valóság nem feltétlen teszi ezt lehetővé, ha a baba mondjuk nem vagy nehezen alszik napközben. Én többször jártam úgy, hogy már majdnem elaludtam volna, mert reménykedtem, amikor a gyerek persze ismét felébredt (ez a beépített vízszintjelzőjük ugyebár, ami bejelez, ha anya vízszintesbe kerül), tehát ott kellett legyek mellette. Amikor egy-egy ilyen alkalommal visszaébredt a kicsi, bizony éles fájdalom hasított a fejembe, meg persze a lelkembe is, hogy “már megint nem tudok napközben pihenni, pedig semmire se vágyom jobban“. Konkrét fizikai fájdalomérzettel járt. Nem tudom hányadik alkalom után, de döntöttem: ebből elég. Lemondtam annak a lehetőségéről, hogy akarjak pihenni napközben, mert nem akartam stresszelni magam. Helyette maradt a +1 kávé, mert túlélni meg muszáj volt a hétköznapokat:-) Örültem, hogy képes voltam változtatni a saját viselkedésemen, kiűzve ezzel egy stresszfaktort a hétköznapokból. Ezután kb. 2 alkalommal tudtam is spontán pihenni addig, amíg a gyerek aludt, de ha rágörcsöltem volna a dologra, akkor csak negatív élményekkel “gazdagodtam” volna.

A változtatás képessége nagy kincs az ember életében. Olyan képesség, amivel mindannyian rendelkezünk. A változtatás legnagyobb akadálya pedig mindig a saját belső félelmünk. Ha az előző pontot sikeresen teljesíted, azaz mersz őszinte lenni magadhoz, akkor azzal megteremtheted a lehetőséget a változtatásra. A változtatás képessége: erő. A változtatás képessége: hatalom. Egy ilyen terhelt időszakban, amikor annyi párkapcsolat hullik szét azért, mert ragaszkodunk a saját félelmeinkhez, a változtatás képessége az egyik legjobb képesség, amivel élhetsz. Ha a fenti gyakorlatiasabb példán túl, mondjuk korábban nem mertél őszinte lenni vagy nem kértél segítséget vagy épp nem álltál ki magadért, de most megteszed, azzal hatalmas lépést teszel saját magadért és a gyerekedért is. Annál nagyobb kárt semmi sem tesz, mintha megszokod a rosszat, ami körülvesz.

Baba

Bealudt szopi után 🙂

5. BÍZZ MAGADBAN és a babádban!

“Mindig mindenki jobban tudja és jobban csinálja”

Talán szükségtelen mondani, de mivel a nehezítő tényezők közé tartozik ez is, nem hagyom ki: a külvilág, a közvetlen és távolabbi környezetünk és az, hogy mindig mindenki jobban tud mindent, ha a baba neveléséről van szó. Meg, hogy látszólag másoknál minden annyira könnyű és szép. Más gyereke mindig azonnal átalussza az éjszakát az első naptól kezdve. A szüleink generációjának pedig szinte felfoghatatlan, ha a baba nem 4 óránként eszik, hanem akkor, amikor megéhezik, a gyereket sírni hagyni pedig alapvetés (hiszen erősödik a tüdeje…). A védőnő is osztogatja a tanácsait, pedig nincs is gyereke. A segítő szándék természetesen mindenkiben ott van és ezért nehéz ellent mondani, ráadásul felesleges konfliktusokat, egy eleve terhelt időszakban, még annyira sincs kedve vállalnia senkinek.

Számunkra, ami bevált: meghallgatjuk a (gyakran kéretlen) tanácsokat és vagy megfogadjuk, vagy nem. Megválogatjuk, hogy kinek a tanácsát érdemes megfogadni. Tiszteletben tartjuk a más emberek véleményét. Egyúttal bízunk abban, hogy ahogyan mi csináljuk, annál jobban senki nem tudja csinálni, hiszen senki nincs a helyünkben. Bár a gyereknevelésben kezdők vagyunk, mégis, mi vagyunk azok, akik a legjobban ismerjük a babánkat. Meg egymást. Nekünk, mint önálló családnak, megvannak a saját igényeink, a saját ingerküszöbünk, és megvan az a hozzáállásunk, hogy ha valami zavar minket, akkor merünk rajta változtatni. Ez teremti meg az önbizalmunk alapját. Ha valamit elrontunk, úgyis mi szívunk vele 🙂 Ezért bízz magadban.

Nálad jobban úgysem csinálja senki.

+1 “GO WITH THE FLOW”, AZAZ ÚSSZ AZ ÁRRAL

Ezt gyakran szoktam ismételni magamnak. Mert akármennyire is szeretném kordában tartani az életünket, alakítani a rendszerünket, van az úgy, hogy semmi sem jön össze. Bizony, voltak és még lesznek is olyan napok, amikor a baba nyűgös (vagy én vagyok mélyponton), amikor a már bevált módszerek aznap mégsem működnek, és amit elterveztünk sehogy sem jön össze.

Kisbaba mellett az állandóság egy múló illúzió. Szerencsére ez azt is jelenti, hogy a nehézségek sem tartanak örökké, csak ki kell bírni addig.

Kiborulni emiatt oké, ki kell engedni a gőzt. De emellett tudnod kell elengedni a görcseidet és az elvárásaidat időről-időre, hogy a stressz hosszú távon ne emésszen. Az biztos, hogy erőltetéssel nem mész semmire és csak feleslegesen stresszeled magad és mindenki mást is körülötted. Ha el tudod engedni a problémákat, akkor levegőhöz jutsz és sokkal könnyebb lesz venni az akadályokat.

Zárásul pedig az ultimate jolly joker tipp: alvó gyereket (ha nem muszáj) ne ébressz fel! 🙂

***

Ha úgy érzed, hogy coach-ként a fentiekkel kapcsolatos problémáid vagy egyéb nehézségeid kapcsán a segítségedre lehetek, akkor keress meg bátran!

Bővebb infó itt: Coach neked!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder