Nyomtatható kelengyelista kórházi szüléshez

A szülésre való felkészülés során, a neten összeszedett információkból és a Honvéd Kórház által megadott tételekből (amit megtalálsz a szülőszoba ajtajára kiragasztva!) összeállítottam magamnak egy komplex kelengyelistát, melyet a 34. hétre össze is csomagoltam. Hogy neked már könnyebb dolgod legyen, ezt a kelengyelistát most közzéteszem nyomtatható formában. A kelengyelista két részből áll: egy szülőszobai csomagból és egy 3 napos kórházi tartózkodásra előkészített csomagból.

Én természetes szülésre készültem, de a biztonság kedvéért úgy állítottam össze a csomagot, hogy ha esetleg császárral végződne a szülés (végül így is lett), akkor is legyenek kéznél a fontos dolgok és tudjak ahhoz is alkalmazkodni.

kelengyelista – Szülőszobai csomag

A kelengyelista szülőszobai csomag része egy kisebb utazótáskába belefért nekem. Itt az a lényeg, hogy minden kéznél legyen, amire csak szükség lehet. Mivel elhúzódhat a dolog, ezért a legfontosabb szerintem a folyadékpótlás támogatása (palack), a kísérő részére némi koffein és kaja, illetve a szülő nő számára a megengedett étel (ha más nem, akkor szőlőcukor, csoki, gyümölcs). A kelengyelista végén saját tételeiddel kiegészítheted még a felsoroltakat, pl. jó szolgálatot tehet vajúdáshoz egy jógamatrac vagy zene.

Kelengyelista - szülőszoba

Kelengyelista – szülőszoba

Kelengyelista – Gyermekágyas csomag

Ez már egy sokkal hosszabb lista, nekem egy kézipoggyász méretű bőröndbe fértek bele a saját cuccaim és egy nagyobb bevásárlótáskába tettem a baba dolgait. Na meg az ásványvízből is jött velem egy 6-os csomag. Szóval viccesen néztem ki. A 3 nap végére ezek a cuccok jól meg is sokszorozódtak persze, csoda, hogy haza bírtuk hozni 🙂 Amit a szülőszobai csomagba beraktam, azt ebben a listában már nem ismételtem.

A listában felsoroltak közül én ezt a 7 dolgot találtam a leghasznosabbnak, ill. a legjobb döntésnek:

  1. Vízforraló és kávé – Életet mentett!
  2. Olcsó pamutbugyi – Én ezzel úgy voltam, hogy ha már pénzt adok ki bugyira, akkor szeretném megadni az esélyét annak, hogy hátha legalább egy-két darab megmarad nekem utána és nem koszolódik el teljesen, illetve kényelmeset is akartam és a hálós bugyik kényelméről nem voltam meggyőződve. A Tescoban találtam leakciózva pamutbugyit (300 Ft/db), így a kényelemmel se volt gondom, nem bántotta a hegemet se és a méret is tökéletes volt. Egy-két darab tényleg használhatatlan lett és nem is bajlódtam a kitisztításukkal, a kukában végezték. De legalább nem az összes, mintha eldobhatós bugyit vettem volna.
  3. Arckrém. Utazós, picike méretűt vittem, illatmenteset. (A tusfürdőm is illatmentes volt, hogy a baba érezhesse a saját illatomat.) A kis lelkemnek annyira jól esett, amikor egyik reggel jutott rá idő és magamra kenhettem. Sose voltam még fáradtabb életemben, mint akkor, és ez a kis törődés is sokat számított nekem. Hasonló wellness volt a borotva is, amiből utazós, 1 db-os kiszerelést vettem.
  4. “Szennyestartó” – Egy szemeteszsákot készítettem be ebből a célból és nagyon jó szolgálatot tett. Fontos volt nekem, hogy amikor volt némi energiám, rendet tudjak rakni magam körül és ez segített benne. Legközelebb a szemétnek vinnék még egyet, azt most csak sima műanyag zacskóba gyűjtöttem.
  5. Kismama leggings – A legkényelmesebb viselet volt számomra, a császáros sebemet se bántotta és egy fokkal jobban éreztem benne magam, mintha egész nap hálóruhában lettem volna 🙂
  6. Takaró és szoptatós párna – Előbbi nem azért, mert fáztam volna, hiszen a kórházban eszméletlen meleg volt, hanem azért, hogy magam alá tudjam gyűrni, ha támaszték kell. Hasonlóan a szoptatós párnával is, amire fel tudtam polcolni a lábamat például. Az ágyak önmagukban nem igazán kényelmesek, ezért örültem, hogy ezek velem voltak.
  7. Mellbimbóvédő krém – Már az első perctől használtam és jól is tettem, mert a szoptatás az első időkben nagyon megviseli a melleket. A Lansinoh lanolinos kenőcse viszont minden problémára megoldás volt.

Aztán van az a kategória, ami jó ötletnek tűnt, de nem használtam:

  1. Aranyérkenőcs, krém/spray gátsebre – Mivel a szülésem császárral végződött, nem volt rá szükségem.
  2. Mosogatószer + szivacs – Jó ötlet volt, de nem voltam abban az állapotban, hogy ennyire igényes legyek magamra – talán a 3. nap használtam először, helyette általában csak elöblítettem a bögrémet és az evőeszközeimet és megtörölgettem őket.
  3. Fertőtlenítő kendő – Kórházi körülményektől függ a dolog, a biztonság kedvéért vittem, de nem használtam egyszer se. A pelenkázólap fertőtlenítéséhez kaptunk kendőt, a mosdóban pedig nem kellett használjam végül.
  4. Nedves WC papír – Természetes szülésnél biztos jól jött volna a puhább, nedvesebb anyag. Nekem nem volt rá szükségem, így végül nem használtam.
  5. Hajszárító – Szintén a természetes szülés után hasznos, hogy a gáti területet törülköző helyett így szárítsuk meg. Mivel hajat nem mostam a kórházban (a sebem miatt nem tudtam volna úgy megoldani, hogy ne legyen vizes), ezért ezt szintén egyáltalán nem használtam.
  • Én ezen felül nem használtam végül a mellszívót se, csak magamon tartottam a gyereket, amennyit csak lehetett :-). (Nem vittem továbbá mellbimbóvédőt és cumit se, ezek nélkül is boldogultam – rábíztam magunkat a természetes folyamatokra.)
  • Az egészségügyi/inkontinencia betétből a DM sajátmárkása (Jessa) tökéletesen bevált nekem (2 különböző nedvszívó-képességűt vettem) és az ára is sokkal jobb volt, mint a TENA-nak.
  • Sok gyorsan felszívódó szénhidrát: nagyon fontos, mert én pl. olyan éhes voltam, hogy valami hihetetlen és jól jöttek a csokik és a kekszek már az első nap (később a látogatók tudnak behozni azt, ami csak kell).
Kelengyelista kórházi szüléshez

Kelengyelista – Gyermekágy

Remélem tudtam segíteni!