Imádom a brownie-t és ezzel nem vagyok egyedül. 🙂 Azonban egyre többféle édességből keresem az egészségesebb verziót, amik kevesebb cukrot és hagyományos fehér lisztet tartalmaznak.
Az édesburgonyát kb 2 héttel ezelőtt kóstoltam életemben először és azóta már többször is vettem. Nagy meglepetésemre pont a helyi Aldiban árultak édesburgonyát. A lehető legegyszerűbb módon készítettem el hús mellé köretnek, gerezdekre vágtam és pici olívaolajjal és cayenne borssal megszórva ropogósra sütöttem tepsiben (kb. 20 perc alatt). Az íze nagyon hasonlít a sütőtökhöz, finom édes, így rögtön tudtam, hogy remek süti alapanyag is lehet egyben, nagy szerencsémre pedig véletlenül belefutottam ebbe az isteni receptbe, amit most hoztam. Tényleg nem akarom túlragozni a dolgot, szóval jöjjön a lényeg:
Hozzávalók:
2 közepes szem édesburgonya
3 tojás
1/4 csésze kókuszzsír
vanília kivonat (vagy aroma)
1/4 – 1/2 csésze nyírfacukor (xilit) – vagy mézből egy negyed csészényi 
3 evőkanál zabliszt (tetszőlegesen helyettesíthető más liszttel)
2 evőkanál kakaópor
fél csészényi darabokra tört csoki (nálam 70%-os)
fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál fahéj
egy csipet só
Első lépésként meg kell sütni az édesburgonyát: szurkáld meg villával, majd forró, kb. 200 fokos sütőben 30 perc alatt süsd  puhára (érdemes megforgatni legalább egyszer). Hagyd hűlni, majd nyomd ki a pépes édesburgonyát a héjából.
Készítsd elő a száraz hozzávalókat: mérd ki a lisztet, add hozzá a kakaóport, a darabos csokit, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót, keverd őket össze. 
Készítsd elő a nedves hozzávalókat: a 3 tojást a nyírfacukorral (mézzel) verd fel, add hozzá a kókuszzsírt, a vaníliát, végül keverd bele a már kihűlt/langyos édesburgonyát, és az egészet addig keverd, amíg homogén masszává nem válik (néhány mozdulat az egész).
A száraz keveréket add hozzá a nedves részhez és alaposan keverd őket össze, majd a masszát öntsd egy kisebb, sütőpapírral kibélelt tepsibe. Sütőben kb. 180 fokon 30 perc alatt sül készre, tűpróbával ellenőrizd.
Kihívás: próbáld meg nem azon melegében, az olvadó csokival leégetni a nyelved 🙂 Isteni süti és hamar össze lehet dobni, bátran ajánlom!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder