Január elején nagy lendülettel, elszántsággal és kitartással felvértezve vágtam bele az új étkezési rendszerbe. Nagyjából 1 hét-10 nap alatt szép gördülékennyé is alakult a dolog, és jól tudtam tartani a felállított rendszert. Az étkezési rendszeremben kétféle napot különböztettem meg: edzésnap és pihenőnap. Edzésnapon magasabb szénhidrátbevitellel, pihenőnapon alacsonyabbal. 
Nézegettem myfitnesspal-on a statisztikáimat, de sajnos a rendszer nem igazán alkalmas arra, hogy érdemben tudjak róla infókat közzétenni. Szóval én magam csináltam egy kis összegzést. Januárban 2 olyan nap volt, amikor nem tudtam felírni mindent, így ezt a két napot kihagytam. Favágó módszerrel az alábbi statisztikát tudom prezentálni:
A hónapban átlagosan 1646 kalóriát, 81 g szénhidrátot, 81 g zsírt és 137 g fehérjét ettem egy nap.
Edzésnapon átlagosan 1715 kalóriát ettem, 109 g szénhidrátot, 69 g zsírt és 147 g fehérjét
Pihenő napon átlagosan 1588 kalóriát ettem, 50 g szénhidrátot, 94 g zsírt és 130 g fehérjét.
A belőtt kalóriaszintet (~1700 kalória) lés szénhidrát mennyiséget (100 g edzésnapon, 50 g pihenő napon) alapvetően tudtam tartani, voltak napok, amikor nehezemre esett eleget enni, máskor meg picit többet sikerült. Az arányok olyanok, amilyenek (a két nap érzékelhetően jól elkülönül) ezek változtatásán persze még érdekes és érdemes is lehet dolgozni. 
Az étkezési rendszerben lévő szénhidrát-ciklizálás jól vizsgázott. Nem nagyon tudok visszaemlékezni olyan napra, amikor kifejezetten szénhidrát éhség tört volna rám. Az edzés utáni szénhidráttöltés olyan jól sikerült mindig, hogy nem volt gond a másnapi visszavétel. Ami nekem tök jó tapasztalat annak tükrében, hogy ilyen kevés szénhidráton még nem tudtam ilyen hatékonyan működni korábban. Ami itt nem látszik, de a szénhidrát időzítése is alapvetően a céljaimnak megfelelően alakult. Edzésnapokon az edzés előtti 25% szénhidrát inkább 30-35% lett végül, illetve pihenőnapon is jutott valamennyi az ebéd utáni időszakra, de ez egy olyan tényező volt, aminél azt láttam, hogy egyelőre nincs értelme erőlködni azért, hogy lejjebb vigyem ezeket az értékeket. 
Az elmúlt egy hónapban ettem tényleg mindenfélét, úgy 85%-ban a diétához passzoló dolgokat. Kivétel persze akadt, de ez így volt jó. Szombaton egy fél sajtos-tejfölös lángost ettem egy pohár forró napközis teával. Mert a piacozáshoz olykor ez is hozzátartozik, egy évben egyszer tutira belefér. Mondjuk vasárnap este már indokolatlan mennyiségű tortilla chipset sikerült magamba tolni 😀 belekezdtem a februárba rendesen 😉 Egy-egy ilyen étkezés mellett is odafigyeltem arra, hogy a nap többi részével már ne “csússzak meg”. Viszont nagyon fontos és ami miatt időről időre be is kell iktatni ilyen hagyományos kajákat is, hogy érezzem, hogy a saját rendszeremet nem kényszerből és nem kényszeresen tartom. Mert ha bármiféle lelkiismeret furdalást is okozna egy fél lángos megevése, na akkor kezdenék csak aggódni igazán! A hónap egyik legnagyobb csalódása egyébként az volt, amikor ettem egy szem bonbont és SZ@R volt. Pedig én úgy készültem, hogy csak annak az egy szemnek szentelem a havi bonbonadagomat :((( Édes, gejl kis izé volt, nem olyan, amilyenre számítottam. 😉
Az első 3 hétben úgy éreztem rendben volt minden. Aztán az edzéseim 4. hetére eléggé kijött rajtam a fáradtság, ami aztán étkezés fronton is jelentkezett. Mellette persze a hormonális hatások is bekavartak, szóval múlt héten végig úgy éreztem, hogy bármennyit meg tudnék enni. Nem is minden nap tiltakoztam ez ellen. Szerencsére engem nem hajt a tatár, hogy lefogyjak, számomra az a lényeg most, hogy olyan étkezést tudjak vinni, ami hosszú távon támogatja a fejlődésemet. Mondjuk a “statisztikáim” szerint nem okozott ez nagy eltérést a rendszerben.
Nagyon jó tapasztalat ez az egész nekem, és remélem, hogy tudok belőle tanulni. Például, ellentétben azzal, hogy mindenféle internetes kalkulátorok miket számolgatnak, jobb képet kaphatok arról, hogy milyen mennyiség az, amivel mondjuk fogyni tudok az én életvitelem, edzéseim, stb. mellett. De ha éppen olyan időszakom lenne, hogy nem számít mennyit eszem, akkor is segítene az ilyen tüzetes odafigyelés. Szerencsére az étkezéseim rögzítése nem okoz semmilyen szinten problémát, nagyon hamar rá tudtam érezni és nem akadályoz a mindennapi tevékenységben, a módszer ezen része tehát bevált.
Az is érdekes, hogy ha van egy viszonylag fix pont az életmódomban, pl. egy ilyen rendszer, akkor az segít abban, hogy a többi változó tényezőt és azok hatását jobban érzékelhessem. Hasonlóképp, ha van egy rendszer, amit én tudok kontrollálni, akkor az meg segít abban, hogy ennek a kontrollnak a birtokában tudjak változtatni is.
Az odafigyelés eredményeként a hó eleji súlyomból fogytam egyébként, de ami ennél is fontosabb, hogy jól érzem magam a bőrömben és látom magamon a változásokat, amiknek örülök. Szóval egyelőre folytatom a dolgot, bár lehet, hogy az edzéstervemmel párhuzamosan némi változások is kezdődnek most a héten. A szisztéma marad, a mennyiségek kicsit változnak, de erről majd még írok, ha tényleg megvalósul.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder