Ne add fel! Üzenem ezt mindenkinek, aki újévi fogadalma kapcsán (pl. életmódváltás) esetleg már az elbizonytalanodás fázisait éli a kezdeti lelkesedés után. Ahogy körülnéztem néhány fórumon a neten, jó néhány ilyen ember van. Nem véletlen, hogy a hét elején még a kalóriabázis.hu oldala is használhatatlan lett a túlterheltség miatt. Sokan be is náthásodtak, legyengültek, lebetegedtek. Ez persze aztán egyből ahhoz vezet, hogy az edzést, a tornát ki kelljen hagyni …aztán soha többé nem is folytatni. Elkeserednek, rágörcsölnek, stresszelnek, hogy már megint nem sikerült betartani a fogadalmat.
Nyugi. Adjatok időt magatoknak. Ha úgy érzed elfáradtál, legyengültél, pihenj. Új év kezdődött, vissza kell rázódni a munkába, új rutinokat próbálsz kialakítani a táplálkozásodban, új elfoglaltságot próbálsz rendszeresíteni, változtatni próbálsz. A testednek, lelkednek is kell egy kis idő, amíg felfogja, hogy “oké, ezentúl ez lesz a normális”, nincs semmi baj. Lehet, hogy sokat vállaltál egyszerre, de jó útra léptél és ez a legfontosabb. Türelem. Aztán 1-2 nap pihenő után pedig folytatás!;)
Üzenem ezt magamnak is, bár a feladás gondolata nekem eszembe se jutott. Nem volt könnyű viszont az első hét számomra se, így aztán nekem is szükség volt az erőmre, a kitartásomra, no meg persze egy jó adag pihenésre, hogy szebb színben tudjam látni a világot ma. 
Több mint egy hete tartom a diétát. Az elején könnyű volt, aztán a hét közepén jött egy mélypont, amikor egész nap nem csak hogy éhes voltam, hanem rosszul is voltam. Utólag jöttem rá, hogy valószínűleg az előző esti vacsorára fogyasztott savanyú káposzta nem tett jót, hiába kívántam nagyon, a savassága miatt megborult az emésztésem. Már pedig alacsony zsírbevitelű diétán vagyok, így a savas kaják nem tesznek jót. Tanultam belőle. Bár rohadtul szenvedtem, egy grammot se kajáltam félre ennek ellenére. Aztán az aznap esti edzés rendbe is tett szerencsére testi-lelki szinten is.  A hét közepére sikerült betárazni vitaminokból is, ennek hatását pár nap elteltével érzem is. Ilyen kalóriadeficites állapot esetén még jobban kell figyeljek arra, hogy a vitamin és ásványi anyag pótlásom rendben legyen.
Volt pár küzdelmes étkezésem, főleg az uzsonnával szoktam “szívni”, mert 250 g túrót, ráadásul az Aldis zsírszegény fajtából, nagyjából lehetetlen megenni egyszerre. Annyira tapad a szájpadlásomra.. eléggé “mehhh”. Mindennek ellenére nyomom tovább, ahogy kell. Tartom a makrókat, az időpontokat, mindent. Bár a változatosság most engem nem gyönyörködtet, jókat eszem, szóval nem panaszkodom. Mondjuk az is vicces, hogy a hét fénypontja egyértelműen az Scitec almás BCAA-ja volt, nagyon ízlik 🙂 
A feszes diéta okozta stressz, az újév kezdése, visszarázódás a hétköznapokba az én szervezetemre is hatott ám. Masszívan tartotta vissza a vizet, így súlycsökkenés a héten nem volt. Csináltam egyébként egy méredzkedést és az 1 hónappal ezelőtti számokhoz képest vannak változások rajtam, tehát változom.
Látjátok, még én is képes vagyok rágörcsölni a diétára, pedig én aztán igazán “don’t worry” vagyok. Viszont, mivel ennyire tudok figyelni magamra és tudatosítani, hogy mi is zajlik a testemben, lelkemben, ma azt mondhatom teljes szívemből: nyugi, minden rendben lesz. Ennek, meg a pihenésre szánt időnek köszönhetően vasárnapra ismét megindult lefelé a súlyom, ami nekem egy jó visszaigazolás arra, hogy jól ismerem már a saját szükségleteimet.
Ami az edzéseket illeti: a saját határaimat feszegetem. A mai edzésen éreztem azt, hogy a testem tiltakozik a kalóriamegvonás ellen, én viszont nem hagyom magam és nyomom tovább, ahogy bírom. Úgy érzem, mintha valamiféle holtponton igyekeznék áttörni. A további napokban majd meglátom, hogy tényleg így van-e. Következetes maradok és kitartó, ez egyébként sikerül azt is kideríteni, hogy a rendszer, amit Zsolt írt nekem és amit csinálok, működik-e számomra.
A héten főleg a guggolásaimra vagyok extrém büszke, az erő sorozatokban. 65, ill. ma meg 67,5 kg-val guggoltam 4 sorozatokat és mindegyiket végignyomtam. Korábban ennyi még sose volt, sose ment. Erősödök. 
Imádom az elölguggolást (front squat), nagyon örülök, hogy megint benne van az edzéstervemben! Bár Zsolt meglepődött, mikor ezt neki is mondtam, de én tényleg örülök. Jó, hogy más fajta guggolásokat is csinálok, nem csak low-bar back squat-ot.
Jól mentek a húzódzkodások is 😉
Na de ami a mai deadlift volt, jesszus!!!! Csináltam a fejemről before-after fotót 😀 Éreztem, hogy nehéz lesz a dolog, na de ENNYIRE. Jelentem: ma életem legnehezebb deadlift sorozatát csináltam végig. 8×1 ismétlés 85 kg-val, de olyan nehéz volt mint 10×100 kb. Eszméletlen lassan jöttek fel az ismétlések a földről. Erről beszéltem, mikor azt írtam az előbb, hogy a testem tiltakozik, én meg csak nyomom tovább. Ennyi kajával bizony nincs meg az az erő, amivel könnyedén menne 85 kg felemelgetése. De ez az időszak nem is arról szól feltétlenül, hogy erősödjek, bár a fejlődésem alapján a pozitív tendencia még adott. 
Hajrá magamnak, hajrá nektek! Don’t worry, lift heavy! 

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder