A mai bejegyzésemmel szeretnék neked segíteni abban, hogy a sportot az életed részévé tudd tenni és ne kelljen már megint feladnod, mert úgy érzed nem megy, nem fér bele, nem ad elég pluszt. Csináld okosan, anya!

Kisgyerekes anyaként nap mint nap tapasztaljuk, hogy mekkora fizikai terhelésnek vagyunk kitéve. Talán nem robotolunk a földeken a magunkra kötött gyerekkel, de ennél kevesebb is vezethet ahhoz, hogy ne érezzük jól magunkat a bőrünkben. A baj az, hogy hasonló mozdulatokat ismétlünk unos untalan, és általában nem figyelünk oda arra, hogy jól mozogjunk. Csak tesszük a dolgunkat, intézzük a feladatainkat. Egyébként ez gyerek nélkül ugyanígy igaz, elég csak az ülőmunka okozta testi károkra gondolni.

Ha sportoltál már a várandósságod előtt is, akkor bizony szét tud feszíteni a vágy, hogy újra nekiláthass a szülés után, amint lehet.

Ha már benne vagy a “buliban” és akár több kicsi gyereket is nevelsz, talán azt érzed, hogy igazán ideje lenne már mozogni valamit, mert segítene abban, hogy jobban érezd magad (és jobban nézz ki).

Nehéz megtalálni rá az időt, át kell lépni hozzá a komfortzónánkat és bizony cselekedni kell saját magunk érdekében.

Ajánlott olvasnivaló:

Kisgyerek mellett rendszeresen sportolni? Ezeket a szempontokat mérlegeld! (1. rész)

Kisgyerek mellett rendszeresen sportolni? 3 dolog, ami segít neked! (2. rész)

Tegyük fel, hogy te már kialakítottad a módját annak, hogy elkezdhess sportolni. Akár már otthon egyedül, akár azzal, hogy segít neked valaki vigyázni a gyerekre, amíg elmész otthonról. Bármelyik lehet működőképes, de vajon ki fog-e tartani a lendület hosszú távon?

Sportolj okosan! Mi kell hozzá?

A jelszó: az egyénre szabhatóság.

Beszéljünk a lényegről. Akkor tudsz sokáig kitartani a rendszeres sportolás mellett, ha az olyan, ami a te saját igényeidhez alakíthatóMert erről szól az anyaság: az állandó változásról, a nagyfokú alkalmazkodásról és a rugalmasságról.

Ha anya vagy, akkor úgy éled az életed, hogy tervezel, rendszert viszel a napokba, de fel kell készülj arra, hogy akármikor közbejöhet valami és jön a b, c, d……zs terv. Pláne, ha több gyereked is van, akkor ennek az esélye sokszorozódik.

Ha a mozgásfajta amit választasz, ehhez jól passzol, akkor nyert ügyed van!

Alapvetően egyébként az lenne a cél, hogy a mozgás úgy általában legyen része az életednek, tehát az is kiváló megoldás lehet, ha többféle sport vagy tevékenység van a tarsolyodban. Hogy úgy éld az életed, hogy az is oké, ha nagyot sétálsz, meg az is, ha jógázol vagy elmész egy csoportos gerinctornára, vagy épp tudod használni otthon a kettlebellt. Mert hát ezerféle lehetőség van, érdemes kreatívan hozzáállni és keresni annak a lehetőségét, hogy egyáltalán megmozgasd a tested!

Fogyni is szeretnél a mozgással?

Akkor bizony nehezebb dolgod lesz. A fogyáshoz, aminek révén zsírt vesztesz, nem pedig pusztán testtömeget, szervezettebb dologra lesz szükség. Meg leginkább súlyzós edzésre. Szuperek a mindenféle otthoni tornák, x-hetes programok, de akkor vezetnek igazán eredményre, ha általuk rálépsz arra az útra, aminek révén fejlődik az izomzatod, ahhoz meg progresszió kell az edzésedben is. Ha platóhoz érsz és azt érzed, hogy megrekedt az alakulásod/fogyásod, akkor a diétád mellett érdemes ránézned az edzésedre is. Hónapok óta heti 3x ugyanannyit tornázol, ugyanolyan mozdulatokat ismételsz, ugyanannyi súllyal dolgozol? Akkor lehet, hogy ideje változtatni és/vagy növelni a terhelést és fejlődni tovább!

De csak okosan. Ne legyél fitnesznáci!

Az anyai szerep életed minden percét kitölti. Nagyon fontos, hogy ki tudj belőle szakadni, de arra is ügyelned kell, hogy ne terheld túl magad. Nem csak anyaként, de általában is: nem feltétlen jó, ha “fitnesznáci” vagy és alárendeled a mozgásnak magad. Hogy valami vágyott, de valójában nehezen elérhető ideál kedvéért túlhajtod magad, hogy túlfárasztod magad, hogy kizsigereled a tested mozgással. Csak azért, mert a szomszédjucika az instagramon is azt csinálja. Meg kell neked az a bikini test.

Először is: nem hajt a tatár. Inkább csináld ésszel, pici több pihenőt hagyva, de kerüld el a sérülést és a túlhajszoltságot. Főleg a szülés utáni első hónapokban ez fokozottan igaz. Szétnyílt hasizom, fájó hát, fájó derék – egy sor dolog, ami a várandósság után még nehezíti, hogy terhelhesd magad olyan szinten, mint előtte.

Kezdd az építkezést az alapoknál. Koncentrálj arra, hogy erősödj és hogy azt érezd a mindennapokban, hogy fájdalom nélkül tudod tenni a dolgodat. Na meg hogy azt érezd, örömmel, feltöltődve mész haza az edzésről.

copy_of_copy_of_tudtad.png

Forrás: Nemes-Nagy Anna instagram

Nem baj, ha nem teljesítesz minden edzésen 100%-on. Amúgy is: anyaként az aznapi 100%-od rettentő sok dolog függvénye, elsősorban a krónikus kialvatlanság az, ami hátráltat. Olykor az is elegendő, ha csak bemelegítesz, szaunázol egyet, aztán hazamész. Óvatosan a komfortzóna-tágítással.

Ez jelenti azt, hogy okosan kell csinálni. Magadat helyezed előtérbe és nem az edzésprogramot és azt, hogy mindenáron végigcsinálj valamit, pláne úgy, hogy rosszul esik és/vagy fáj. No pain, more gain!

Legyen az a célod, hogy szeresd a sportot, de ezt csak úgy tudod elérni, ha a helyén kezeled a sportot.

Mert nem a sport maga a legfontosabb, hanem bizony Te.

Életre edzelek!

Facebook.com/eletreedzelek
Instagram.com/nemesnagyanna