Időszakos böjt?! Nem enni? Micsoda?! Sosem gondoltam, hogy jó ötlet lenne… 😀 

Viszont az az igazság, hogy az elmúlt évben, főleg a második felében, felszedtünk pár kilót. Nem akartunk tovább hízni, változtatni akartunk! Egyik napról a másikra átálltunk az időszakos böjtre.

Jól is tettük! A sikeresen leadott kilókkal együtt sok mást is kaptunk az életünkbe az időszakos böjttel, főleg egyszerűséget. Kevesebbet költünk ételre, kevesebb időt töltünk az étkezések tervezésével, kitalálásával, vásárlással, és a sor itt még nem ér véget. Tarts velem, elmesélem az egész sztorit!

Az első próba: időszakos böjt rajongó lettem!

A férjem annak idején, amikor lefogyott (itt elolvashatod a történetét), az időszakos böjt (“intermittent fasting”, IF) segítségével tette, úgyhogy amikor szóba került a téma, mindig pozitívan nyilatkozott róla. 

2019 első fele a költözésről, berendezkedésről szólt, és egy fél év után, nyár elején éreztük a szükségét, hogy a ház és a kert rendezése után rendbe tegyük a kajálásunkat is, ezért IF-ezni kezdtünk.

Én egyből a rajongója lettem!

A reggeleink, mivel igyekszünk időben felkelni, általában elég intenzívek, mert menni kell a 3 gyerekkel bölcsibe, oviba. Nekem étvágyam sincs még felkelés után, így a bölcsi-ovi kör után jutottam mindig oda, hogy reggelizzek valamit. Na ez az IF segítségével elmaradt, és nagyon örültem neki, hogy nincs ez a macera, hogy kitaláljam mit is készítsek, és az időmet se kellett azzal töltsem, hogy eszek.

Számomra az IF-fel járó intenzív éhségérzet volt az, amitől a legjobban tartottam, de talán csak az első 2-3 nap volt nehéz.

De nyáron hogy-hogynem elsodortak az események, nem voltunk kitartóak és egy nagyjából 2 hetes periódus után fel is adtuk az IF rendszerét.

Az évünk hátralévő részében szokás szerint minden a gyerekekről, a házról, a munkáról szólt, és sem az étkezésünkben, sem pedig a testmozgásunkban nem volt rendszer. 

A testem változott, és ideje lett ezt a tendenciát megfordítani

Bár ebben a bejegyzésben őszintén meséltem arról, hogy ez milyen változásokat okozott a testemben, és hogy ezzel rendben is voltam, mert tudtam, hogy mi van a hátterében, év vége felé kezdtem azt érezni, hogy ezt a tendenciát most már bizony ideje megfordítani. A férjem ugyanígy volt vele.

Mert bizony feljöttek azok a plusz kilók tavaly. Konkrétan, a számomra kényelmes súlyomhoz képest +6-7 kilóról beszélek most, ami ezt jelenti, hogy túlsúlyos lettem. Főleg a december volt “húzós”, amiben a 3 napos karácsony volt a legkevesebb. Mivel az edzőtermünk még nem volt olyan állapotban, hogy ki lehessen fűteni, az edzések decemberben elmaradtak, a sütik viszont nem, és mellette nem volt érdemi fizikai aktivitás az életünkben.

Az évet úgy kezdtük, hogy az elromlott mérlegünk helyett vettünk egy újat. Ideje volt szembe nézni azzal a valósággal a számok szintjén is, amit a tükörben és a szűkülő ruháinkon láttunk, és jó érzés volt, hogy ezt megtettük. Őszintén nyugalommal töltött el a tények ismerete. Xiaomi Mi Body Composition Scale típusú okosmérleget vettünk egyébként és nagyon szeretjük, a telefonunkra szinkronizálja az adatokat a Mi Fit appban.

Az új év nem január 1-jén kezdődik, hanem amikor te akarod

Január 4-én kezdtem az IF-et, a férjem már 3-án. A “nagy fogadalmak” időszaka minket is gondolkodásra késztetett, és mivel a változás nálunk már eléggé aktuális volt, nem is tököltünk sokat. Egyszerűen eldöntöttük, hogy nem akarunk még jobban elhízni, ezért változtatunk. Ideje volt magunkat a prioritási lista elejére tenni.

Az elmúlt 6 hét tapasztalatai után ki is tudom jelenteni, hogy sikerrel. Persze, régi motorosok vagyunk az életmód “szakmában”, úgyhogy tudtuk “A titkot”: kevesebbet kell enni és többet mozogni.

Így tette egyszerűbbé az életünket az időszakos böjtölés

Újra elkezdtük az IF-et, mert le akartunk fogyni és az időszakos böjtöléssel olyan rendszert találtunk, ami a mi stresszes, zajos, hangos, intenzív, nagy amplitúdójú életünkbe tökéletesen passzol. Ez nagyon fontos: olyan rendszert nem tudsz magadra erőltetni, ami nem passzol a te igényeidhez, lehetőségeidhez.

16/8-as felosztásban csináljuk, azaz számunkra az evési ablak 12-20h-ig tart (néha csak 19h-ig), a böjt pedig 20h-12h-ig. Ha érdekel az időszakos böjtölés részletekbe menően, akkor sok szeretettel ajánlom az IF facebook csoportot és ezt a blogot, ahol prímán le van írva minden, amit csak tudni szeretnél róla.

Így étkeztem az IF előtt:

  1. Felkelés után egy kávé tejjel
  2. Reggeli valamikor délelőtt: kenyérféle vagy kifli ezzel-azzal vagy tojás vagy virsli vagy joghurt, néha valami péksüti, de igazából tök random
  3. Tízórai környékén egy újabb kávé tejjel
  4. Ebéd jellemzően kevés zöldséggel, némi fehérjével és sok szénhidráttal, utána egy nagy tejeskávé
  5. Uzsi környékén bekaptam valamit, jó esetben ettem egy almát
  6. Valamikor egy tejes kávé délután
  7. Vacsorára kenyér, felvágott, vagy virsli vagy tojás, tejbegríz, palacsinta vagy ami épp sikerült 😀

Szóval, ami korábban volt:

  • túl sok tejeskávé,
  • nem sok rendszer,
  • aránylag sok feldolgozott cucc (pl. virsli),
  • sok egyszerű szénhidrát,
  • rettenetesen kevés zöldség, illetve
  • alapvetően nem tudtam követni, hogy egy nap mennyit eszek,

ezeknek köszönhetően kalóriatöbbletben is voltam, ami miatt szépen lassan híztam.

A 16/8-as felosztással egy csapásra egyszerűbbé vált az étkezésem:

  1. Reggel 1 kávé 2 édesítővel, tej nélkül
  2. Ebédre sok zöldség, sovány hús, tojás és általában rizs
  3. 1-1 kicsi tejeskávé ebéd után, illetve miután a gyerekek hazaértek 😀
  4. Valami nasi pl. alma vagy diákcsemege délután, de sokszor semmi, mert úton vagyok
  5. Vacsora, ami vagy ugyanaz mint az ebéd vagy tojás vagy mondjuk szendvics házi kovászos kenyérből zöldségekkel) de az összmennyiség tekintetében kalória deficitre törekszem

Sokkal többet iszom, mint korábban, főleg délelőtt. Persze vizet.

A kalóriadeficit érdekében így változtattunk: 

  • 1 nap maximum 120 ml tejet iszom kávéval (van egy kis flakonom, amibe reggel kimérem), a többit üresen. Érdekes, hogy régen nem ízlett, de most már tök rendben vagyok vele. Egyébként a délelőtti második kávémat el is hagytam ebben a rendszerben.
  • Elkezdtünk nagy mennyiségeket főzni: csirkéből, zöldségből és rizsből és a legtöbbször ezt esszük, akár több napig ugyanazt egymás után. Illetve gyakorlatilag bármit eszünk, de mindenképpen készítünk mellé zöldséget is (így télen vagy párolva vagy fermentálva). Az elmúlt 6 hétben azt éreztem, hogy nem tudok ezekből a “normális” kajákból elég sokat enni 2 étkezés alatt, hogy túl sok legyen, és ennek az az oka, hogy sok zöldség van bennük. Tényleg semmi újat nem találtunk ki, csak alkalmazzuk az “egyél úgy mint egy felnőtt” elvet és így pikk-pakk kalóriamínuszban is vagyunk. 
  • Nem veszünk édességet (!). Talán azt gondolnád, hogy a gyerekek mellett ezt nehéz megoldani, de igazából számunkra csak egy döntés kérdése volt. Nem kell őket sajnálni :), mert innen-onnan azért így is szinte naponta esznek valamit. Illetve ha én veszek nekik édességet, akkor viszont igyekszem úgy választani, hogy az el is fogyjon, hogy számunkra se jelentsen kísértést. Mondjuk a londoni ajándék csokik fele így is a mi hasunkban landolt 😀 De ez inkább a kivétel most már, mint a “szabály”.
Időszakos böjt

Házilag fermentált káposzta és répa – isteni finom és nagyon egyszerű megcsinálni!

Az IF pozitív hatásai az életünkre

Rugalmasság

Az időszakos böjtölés mellett azért sincs semmi hiányérzetem, mert az “életünket” ugyanúgy meg tudtuk őrizni, mint korábban. Rugalmasan tudjuk ezt a rendszert a hétköznapokban alkalmazni.

Az IF mellett ugyanúgy el tudunk menni étterembe, voltam Londonban, ahol egy fokkal lazábban vettem, ettünk sorozatban szénhidrátban gazdag fogásokat is, volt itthon egy csomó édesség, és gyakorlatilag nincs olyan étel, amit ne ennék.

Időszakos böjt

Ki bírna kovászos kenyér nélkül élni?!?! 🙂

 

Ha nem eszek meg valamit, akkor az azért van, mert jelenleg az a célom, hogy fogyjak, és ezért így döntök, hogy nem akarok valamit enni. De nem azért mert bármilyen diéta tiltaná.

Egyszerűség

Mivel gyakorlatilag csak 2 (fő)étkezésről kell gondoskodnom, sokkal könnyebb emlékeznem, hogy adott napon mennyit ettem. Kisgyerekes szülőként a memóriám bizony rendesen igénybe van véve, szóval hidd el nekem, hogy számomra ez nagy dolog!

Nem kell időt töltenem azzal, hogy felírjam mennyit eszek, ezért nem számolok kalóriákat sem, mégis fogyok.

Rendszer

A rendszerrel együtt megszűnt az, hogy magunkat hátrasorolva, csak úgy bekapjuk a gyerekek maradékát meg állva együnk és hasonlók. Mivel minden este rendesen vacsorázunk, sokkal gyakrabban ülünk egy asztalnál a gyerekekkel együtt és ez nagyon jó érzés. Emeli a hétköznapok fényét!

Kevesebbet költünk

Mivel csak 2 étkezést kell megoldanunk, ezért effektíve kevesebbet vásárolunk és sokkal kevesebbet gondolkozunk azon is, hogy mit rakjunk a kosarunkba. Csirkét, zöldséget meg tojást. 

Időszakos böjt

Tojás, zöldség és rizs – egy jó kis stir fry

Bár régóta mondtam, hogy anyagilag nem éri meg feldolgozott húsokat enni (hiszen a normális felvágott kilója 2000 Ft körül kezdődik), nem változtattunk semmit, mert kényelmes volt virslit enni vacsorára. Most viszont, a diéta miatt is, elkezdtünk vacsorára is többször normál színhúst enni, pl. csirkemellet, aminek 1300 Ft kilója. Meg tojást, aminek 40 Ft darabja. Mivel nagy tételben főzünk, sokkal kevesebb erőfeszítésnek éljük meg ezt is.

Amúgy meg marhára nem volt kedvem pénzt költeni új nadrágra, új pólókra csak amiatt, mert már nem férek beléjük. Szóval a fogyásnak nálam bizony anyagi motivációi is voltak.

Több idő jut minden másra

No meg persze az idő: továbbra is az egyik kedvenc dolog számomra, hogy kevesebb időt töltök nemcsak az étkezéssel, hanem az étkezésről való gondolkodással is. 3 gyerek mellett kitalálni, hogy épp mi legyen a kaja, amit mindenki szeret, nem könnyű… Szerencsére a rizst, a húst és a zöldséget ők is szívesen eszik, így ez sokat könnyít a dolgon. Egyszerűen felszabadító érzés! 

Időszakos böjt

Ők is szeretik 🙂

Az akarat edzése

Az IF megtanít arra, hogy a vágyaid azonnali kielégítése helyett türelmet tanulj. 

Ahogy a dietcrafting blog is írja: az IF-ben az egyik legjobb dolog, hogy az ember újra felfedezheti magában a “nem evés” képességét.

Ha körülnézel a környezetedben, akkor azt fogod látni, hogy rettenetes, szinte nyomasztó kalóriabőségben élünk, a boltok roskadoznak az áruktól. Minden arra van kihegyezve, hogy egyél. Ezért, ha az éhségérzetet kínzónak találod néha, akkor csak egy dolgot mondj magadnak: hidd el, nem fogsz éhen halni. Te, aki ezen a nyelven, ezen a telefonon ezt a blogot olvasod, jó eséllyel kibírsz néhány órát üres hassal. Az éhségérzet elviselése pedig edzi a személyiséget. Hangsúlyozottan nem étkezési zavarokról és hasonlókról van itt szó, remélem ez világos.

Aktívabb úton járunk

Az IF-re való átállás adta lendületet kihasználva az edzésünkbe is rendszert akartunk tenni. Január közepére hozta a férjem a kerti kisházunkat olyan állapotba, hogy hideg időben is használni tudjuk az ott berendezett home gym-ünket, mert 7-15 fokra könnyen ki tudjuk fűteni. 15 fokban már rendesen izzadok, szóval annyi már nem is kell 😀 Úgyhogy végre a mozgást is mellé tudjuk tenni és naaaaagyon élvezek minden egyes alkalmat 🙂 És ahogy nem szarakodtunk a kajával, most már sokkal könnyebben ki is megyünk edzeni, akár az esti fennforgás kellős közepette is. Mert az a fél óra igazán belefér bármikor.

Az IF számunkra nagyon jó keretet teremtett ahhoz, hogy rendbe szedjük magunkat, és rendszert tegyünk az étkezésünkbe. Önmagában már ez elég volt ahhoz, hogy mindkettőnk fogyása gyakorlatilag azonnal meginduljon. Én őszintén mondom, hogy ilyen könnyen még sosem fogytam, mint az időszakos böjtöléssel. 5 hét alatt 4 kilót, ha érdekel a konkrét szám is. És higgyétek el: én, aki voltam már elhízva, pontosan tudom, hogy az nekem mennyire nem volt jó. A legtestpozitívabb szemlélettel együtt mondom. Ha az előző évünk életmódját folytatjuk tovább, akkor az egyenes út lett volna hozzá. Mi pedig ezt nem akartuk.

Összességében annak örülök, hogy így a sarkunkra tudtunk állni és ilyen változásokat indítottunk saját magunk érdekében. Mert én ilyen életet szeretnék élni: ahol rendszeresen mozgok és jókat eszek. Ahol tervezek és megvalósítok, de ahol rugalmasságnak is helye van. Ahol használom az eszem, és helyén van a szívem.

Ha segítségre van szükséged, hogy te is változtatni tudj az életmódodon, küldj üzenetet facebookon vagy írj emailt! Online vagy akár személyes találkozással egybekötve is szívesen segítek, hogy azt az életed élhesd, amire vágysz.

Életre edzelek!

Anna

Ps. Ezt láttad már?

#ÉNIDŐTEREMTŐ kurzus édesanyáknak – Ha szeretnéd megtalálni a régi önmagad, ez az ingyenes videókurzus segítségedre lesz!

További tartalmakért kövesd a Facebook oldalamat: Nemes-Nagy Anna – Életre edzelek!

Csatlakozz az Életre edzők! zárt közösségéhez: Életre edzünk! – Egy Facebook fészek.

Várlak szeretettel instán is: @nemesnagyanna