Aki olvassa az életmódblogomat, az tudja, hogy új időszak köszöntött be az életemben: Hashimoto autoimmun pajzsmirigy gyulladást diagnosztizáltak nálam 1 hónappal ezelőtt. (Az erről szóló bejegyzést ITT éritek el.) A gyógyszeres kúra mellett nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy diétával is megpróbáljam támogatni az egészségem, ezért jelenlegi étkezésem gabona-, tej-, glutén-, mag- és tojásmentes. Lényegében mindenmentes. Az ún. “autoimmun protocol” (AIP) diéta nagy szigort kíván meg, én még nem tartok 100%-ban ott, hogy ezt tartsam (AIP-barát ételek listája letölthető innen), de törekedni persze igyekszem rá. Jelenleg leginkább “paleoként” címkézhető az étkezésem, annyi kitétellel, hogy mivel én sportolok, a rizst meghagytam mint szénhidrátforrás. Talán egyszer a zabot is visszahozom majd, de egyelőre az sincs.
Mivel tudom és látom, hogy egyre többen kerülünk hasonló helyzetbe, akiknél pajzsmirigy alulműködést, netán autoimmun betegséget diagnosztizálnak, itt is igyekszem gyűjteni azokat a recepteket, amiket kitaláltam, kipróbáltam, megfőztem, hogy ötletet adjak. Külföldi oldalakon amúgy eléggé hosszú és kreatív a receptlista, szóval senki ne essen kétségbe, ha szigorú diétát kell csinálnia. Én magam inkább a lehetőségekre koncentrálok a korlátok helyett és élvezem a kreatív alkotói folyamatot is. Igyekszem nem csupán pótolni azt, amit nem ehetek, hanem arra helyezem a hangsúlyt, hogy új dolgokat próbáljak ki inkább.
Mióta AIP/paleo diétára vagyok kényszerítve, sokkal finomabb dolgokat eszem, mint korábban. Nem viccelek. Annyi új ízpárosítást felfedeztem, új alapanyagokat, hogy egy egészen új kis világ nyílt meg előttem.
Ami a közérzetemet illeti, számomra a tejtermékek és a tojás komplett elhagyása nagy változást hozott, ezekből egyébként sokat is fogyasztottam, főleg a januári diétám idején.
Ebédötlet a mai napra: cukkinifasírt rizzsel, mellé bébispenót+ fekete olívabogyó saláta (AIP-ban rizs nélkül, gazdagabb salátakörettel vagy grillezett zöldségekkel jó lehet)
A cukkinifasírt eredeti receptje innen származik. Ezt átalakítottam úgy, hogy kihagytam belőle a tojást, sima liszt helyett 2 evőkanál kókuszlisztet meg 1 evőkanál tápiókalisztet raktam bele. A hús és a kevés liszt pont elég volt arra, hogy összefogja a masszát és helyes kis pogácsákat tudjak belőlük sütni.

1 hozzászólás

Rozcsika · 2015-04-10 - 13:37

A spenót nyersen golyvaképző, AIP-ben csak főzve ajánlják. Én ezt olvastam.
Én 4,5 év paleo után vágtam bele 1,5 hónapja az autoimmun paleoba, hogy végre lemenjen az aTPO értékem. Készülök én is megcsináltatni a Genarrayt Microarray tesztet. A Hashimoto immunrendszeri betegség, nem pajzsmirigybetegség, az immunrendszeremet akarom kímélni azzal, hogy nem eszem engem irritáló ételeket. De jobban is érzem így magam.

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder