A hideg idő egyre több embert ösztökél arra, hogy a szabadidejét fedett helyen – leginkább otthon – töltse. Sokan örülnek a télnek (jobbnál jobb téli sportokat lehet űzni!), ám a kevésbé elszántak számára ez a rendszeres testmozgás abbahagyásának kockázata lehet. Érthető, hiszen egyre korábban sötétedik (és ez még így lesz még néhány hétig!:-( ), kint sportolni meg ugyan kinek van kedve ilyen hidegben? Inkább egy kis forralt bort kérek. Ja meg sütit.

Ha te is úgy érzed, az elkényelmesedés küszöbén állsz, akkor adok néhány tippet, amik motivációul szolgálhatnak és segítenek abban, hogy a rendszeres testmozgás a mindennapjaid része maradjon a téli időszakban is.

Mióta életmódot váltottam és a mozgás az életem részévé vált, számos módon, formában, helyen és időben álltam neki mozogni. Mindig kerestem azt, ami épp motivál, ami képes kimozdítani és amit hétről-hétre újra és újra élvezettel tudok csinálni.

Ha jobban belegondolok, akkor télen nem is a hideg az, ami elsősorban visszatart az aktivitástól, sokkal inkább a sötétség meg az egész napos szürke idő. Munka után hazaérve, nehezebben szedi össze magát az ember, hogy aztán újra felöltözzön és nekiálljon egy kis mozgásnak. Én legalábbis sokat küzdöttem ezzel. Most, a várandósságom idején a néha hullámokban rámtörő fáradtság az, ami emlékeztet engem arra az időszakra, amikor a sport nem volt az életem része és a lustaság végül mindig győzött a csakazértislemegyekmozogni helyett.

Időzítsd a mozgást megfelelő időben és a megfelelő helyre

A legkézenfekvőbb megoldás, amit talán eddig is alkalmaztál: közvetlenül munka után menj mozogni. Keress olyan helyet, ami útba esik és akkor nincs kifogás, hogy fáradt vagy újra útnak indulni. A munka után végzett testmozgás a stresszlevezetés egyik legjobb módja lehet. Felfrissülve, felpezsdülve érhetsz haza és nem marad más dolgod, csak a pihenés. Ha jól esik, iktass be egy kis szaunázást. Hátránya lehet, hogy ez az egyik legnépszerűbb időpont a mozogolódók körében, ezért a legtöbb helyen zsúfoltság van.

Őszinte leszek: volt időszak az életemben, amikor ez a taktika bevált (és amikor az edzőtermet ráadásul a munkahelyem fizette, dejóisvolt!), de később, az esetek többségében én munka után egész egyszerűen túl fáradtnak éreztem magam ahhoz, hogy nekiálljak sportolni és a tömeg gondolata engem bizony visszatartott. Főleg, amikor még nulla önbizalommal kellett öltöznöm-vetkőznöm idegen nők között, akiket mindig szebbnek-jobbnak láttam, mint amilyennek magamat. (Ahogy az életmódom megváltoztattam, ez utóbbi szempont végül el is tűnt az életemből szerencsére.). Ilyenkor jó trükknek bizonyult, hogy minél előbb felvettem az edzős ruhámat (akárcsak a sportmelltartót meg a pólót), hogy rá tudjak hangolódni az elindulásra, na meg persze egy adag extra kávé segített újból kilépni a lakásból és elindulni az edzőterembe.

Egész évben beválik és ilyenkor, amikor már délután 4-kor sötét van és csak a hazaérés gondolata foglalkoztat, még jobb időpont lehet a kora reggel. Én a legjobban akkor érzem magam, ha már reggel túlvagyok egy pörgős edzésen – még most babavárósan is bevállaltam egy-egy korai edzésalkalmat, ha úgy éreztem, ez az, ami jól esett nekem. Szerencsések azok, akinek a korai felkelés nem okoz gondot, de erre is tudod edzeni magad, ha most még nehezen megy. Számomra még, ami ilyenkor egy előnye volt a mozgásnak, hogy kajával biztos nem volt leterhelve a gyomrom, általában egy kávét meg egy fél adag fehérjeshake-et, esetleg egy fél banánt szoktam ilyenkor enni edzés előtt. Jobban megy így. Húzódzkodni (a babavárás előtti időkben) például egyértelműen könnyebb volt relatíve üres gyomorral 🙂 Ha reggel végeztél, akkor tied az egész nap és este már csak a pihenés a jutalmad.

Ez a két variáció persze leginkább akkor él, ha már tudod, hogy mi az, amit rendszeresen szoktál és szeretsz is csinálni és el tudsz mellette köteleződni. Ám sokan gondolkodnak azon, hogy most kezdik csak a mozgást (jönnek az ünnepek, jön az újév, ajjajj!), és bizonytalanok abban, hogy mit is csináljanak, és egyáltalán van-e kedvük csinálni valamit.

Bár jómagam is otthon kezdtem a mocorgást, mégis, az otthoni – akár videóról végzett – tornát csak végső megoldásnak javaslom a kezdők számára. Mégpedig azért, mert általában, még a legjobb szándék mellett sem biztos, hogy megfelelő (vagyis leginkább kialakulatlan) a testtudatod ahhoz, hogy helyesen végezd az adott mozgást. Az otthoni jóga például nagyon jó alternatívának hangzik, de hozzáértő segítség nélkül egyáltalán nem biztos, hogy úgy tudod végezni a gyakorlatokat, ahogy az kell. A legtöbb lakásban szerintem nincs akkora tükör sem, amiben legalább magadat láthatnád. Én a kezdetek kezdetén a HIIT edzések nagy rajongója voltam, mert 10-20 perc alatt letudtam vele a mozgást és nagyon gyorsan fejlesztettek, de igazából a szerencsének köszönhetem, hogy nem lett belőle térdsérülésem mondjuk vagy nem ájultam el a nappali közepén egy-egy intenzívebb gyakorlat után. Ha már régóta sportolsz, akkor is csak óvatosan. Ha az időd, energiád és egyéb lehetőségeid szempontjából számodra mégis csak az otthoni edzés a legkézenfekvőbb alternatíva, akkor a maximális figyelem és a fokozatosság legyen a vezérlőelved.

A tél a teremben végezhető sportok kánaánja

Ha te bírod a hideget, akkor a futás jó alternatíva lehet (csak kérlek, megfelelő felkészültséggel állj neki és ne hibás mozgásmintára alapozd!), de a téli időszak bizony a jobbnál jobb benti sportok időszaka. Hadd ajánljak egyet, ez pedig a falmászás.

A falmászás igazi szerelemsport nekem, remélem néhány hónap múlva lesz alkalmam megint csinálni, mert én nagyon élveztem eddig minden egyes alkalmat, amikor voltam. Legfőként azért szeretem, mert divatos szóval élve nagyon funkcionális: úgy használom a testem, ahogy arra hivatott. MÁSZOK.

Ha tériszonyos vagy, akkor inkább a bouldert javaslom kezdésnek, itt nem kell magasra mászni. Ez a műfaj jobban igénybe veszi az izmaidat, de nagyon-nagyon mókás a hatalmas vastag szivacson hemperegni a pihenőidőben. Én mindig a gyerekfallal kezdem a mászást, ahol mindenféle figurákba (repülő, maci, autó, csillag!) lehet kapaszkodni, ez szerintem bármelyik felnőttnek is meghozza a kedvét. 🙂

De ha úgy érzed, a falmászás mondjuk nem a te sportod, ám szívesen mozognál a punnyadás helyett, akkor a tél bizony a változatos csoportos órák terepe lehet számodra. Akár bikram jógáról van szó, akár egy lendületes hip-hop tánc óráról, biztos vagyok benne, hogy meg tudod találni magadnak azt, amiért érdemesnek találod kimozdulni a kanapéból. Ha többen vagytok, a motivációt is könnyebben fenn tudod tartani. Ha te az egyedül végzett sport híve vagy, akkor az úszás mindig jó alternatíva lehet, ha belefér az idődbe.

Ha mégis kimozdulnál, akkor pedig itt az ideje egy jó kis forralt borozással egybekötött korizásnak!

Nem baj, ha nincs kedved sportolni

Jó, egy kicsit azért baj. A sport jó, szükségünk van rá az egészégünk megőrzéséhez.

Bár a cikkemet azért írom, hogy ötleteket nyújtsak neked, hogy ha már nagyon nincs kedved semmit csinálni, akkor is össze tudd magad szedni, mégis, van az a helyzet, hogy se a tested, se a lelked nem kívánja most a mozgást.

A tél számodra a befelé fordulás, az olvasás, az elmélyedés időszaka inkább? Nincs ezzel baj.

Nincs ezzel baj akkor, ha már hónapok óta sportolsz és tudod mit jelent az, hogy néha extra erőfeszítést teszel annak ellenére, hogy nincs kedved mozogni, de mégis megteszed, mert tudod, hogy ez a testi-lelki egészségedet szolgálja. Aztán persze mindig örülsz, hogy megtetted.

Ha az életmódváltás elején vagy, akkor viszont csak óvatosan a hosszabb szünetekkel. Nagyon könnyű visszaesni abba az időszakba, amikor még a lehető legkönnyebb út az volt, ha mégsem mentél sehova. Én pontosan ismerem az érzést. Akár 2 hónap rendszeres kondizás után vígan és könnyen hagytam abba a sportot egyik napról a másikra, még évekkel ezelőtt, amikor még inkább egyfajta szükséges rosszként, mint feltöltést adó jóként álltam hozzá a sporthoz.

Ha úgy érzed, hajlamos vagy rá, akkor határozottnak kell legyél magaddal szemben. Jó trükk lehet, ha a mozgást mint egy találkozót ütemezed a naptáradban, és ahhoz minden körülmények között ragaszkodsz. Ha most csak heti egyszer, akkor annyiszor.

Adj időt magadnak, pihenj. Aztán folytasd ott, ahol abbahagytad. Ne törődj az olyan szlogenekkel, mi szerint a “nyári test télen készül”. Mi nem egy nyárra tervezzük az egészséges életmódot, hanem egész életünkre. Ha egy vagy két hét kimarad, az hosszú távon biztos, hogy nem fog számítani, de segíthet abban, hogy “rajta maradj az úton”. Azaz, hogy az életed része legyen a rendszeres sport.

A titok nyitja most is ugyanaz: figyelj magadra. Figyelj a saját igényeidre, ne törődj idegen emberek elvárásaival. Ne keress kifogásokat, járj inkább nyitott szemmel, ne zárkózz el a változtatástól és merj kipróbálni új dolgokat, akár most! Ha nem hagyod abba a sportot, annak a legnagyobb előnye, hogy nem kell újrakezdened. Meglátod, hogy a személyes egyensúlyod kialakításában az is sokat számít, hogy nem ijedsz meg akkor, ha a korábbi heti 3-5 edzés helyett, most csak 1 vagy 2 jut hetente. Ha hagyod pislákolni ezt a tüzet, az bizonyosan meghálálja magát: 1-2 hónap és újból sokkal könnyebb lesz az egész és nagyobb fokozatba kapcsolhatsz 🙂


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder