Diéta szoptatás alatt?!

íme 3+3 szempont, amit mérlegelj, mielőtt belevágsz!

Úgy érzed, sok idő eltelt már a szülés óta és te még mindig nem vagy a régi? Elárulom: nem is leszel már a régi, de ez nem baj, mert nem is kell, hogy az legyél. Anya lettél, ez hatalmas munka volt a tested számára, a “kiképzés” pedig azóta is nullhuszonnégyes.

Már több mint 3..6..12.. hónapja szültem. Változtatni akarok!

Természetes vágyként ott élhet benned, hogy egy jó kis diétával újra “formába lendülj”, hogy ha már a tested ugyanolyan nem is, legalább az érzés, ahogy érzed magad és éled a mindennapjaidat, hasonló legyen, mint korábban.

Ha maradt rajtad a szülés után még plusz, az teljesen természetes. Ha nem maradt egyáltalán, az is. Alkati kérdés.

Maradt rajtam pár kiló. Szeretnék végre lefogyni!

Oké! Ha te azok közé tartozol, akiken maradt, és diétázni szeretnél, hogy leadd, akkor szeretnék segíteni Neked azzal, hogy 3+3 szempontot felvetek, amit érdemes mérlegelned, mielőtt belefogsz.

ezeket a szempontokat mérlegeld, ha diétázni szeretnél szoptatás alatt

3 érv a diéta ellen

  1. Jó ha tudod, hogy a hormonháztartásod (többek között az emelkedett prolaktin szinted) vagy épp a pajzsmirigyed esetleges gyulladása és/vagy alulműködése természetes módon akadályozhatják a fogyást és ezért elmaradhat a vágyott sikerélmény. Ha úgy érzed, ezt a fajta kudarcélményt nem jól tolerálnád, akkor még várj a diétával.
  2. Nem jó ötlet a diéta akkor, ha nem egészséges mögötte a motivációd. Nem egészséges azért diétázni, hogy “visszakapd” a tested, nem egészséges akkor, ha egyébként nem szereted és/vagy fogadod el magad a fizikai valódban és a diétától várod a megoldást ehhez, illetve ha “kötelező”-nek érzed, hogy diétázz, mert úgy gondolod ez az elvárás.
  3. A kalóriabeviteled csökkenése hatással lehet a szoptatásra a tejmennyiség (és nem a minőség!) csökkenése miatt, ezért nem biztos, hogy elég hosszú távon fent tudod tartani a kalóriadeficitet, ami kudarcélményhez vezethet. Ha úgy érzed, ezt a fajta kudarcélményt nem jól tolerálnád, akkor még várj a diétával.
Értem, értem. Na de ezek után mi szólhat a diéta mellet, ha ez ilyen nehéz? 

Ha engem kérdezel, mi az, ami miatt mégis megérheti belevágni, akkor szerintem az, ha a helyére tudod tenni, hogy mit is adhat ilyen nehezített körülmények között számodra az étkezésre való odafigyelés. Hogy mit jelent ez pontosan?

3 érv a diéta mellett

  1. Anyaként a saját magadra fordítható idő hiánya az egyik talán legnehezebben elviselhető dolog, enni viszont kell. Szerencsére :-). Ha okosan diétázol, akkor minden egyes jól megválasztott étkezéssel adsz a testednek ÉS a lelkednek is egyszerre.
  2. Egy kényszeres elvárásoktól mentes étkezési rendszer kialakítása jó hatással lehet a tested megismerésére. A diéta jó eszköz lehet számodra arra, hogy megértsd mik a valós szükségleteid és hogy miként reagál a tested pl. a gondosabban megválasztott tápanyagbeviteledre, az esetleges kalóriadeficitre. Ha el tudod fogadni, hogy a hormonjaid miatt esetleg még nem tudsz fogyni és jó érzéssel vagy benne ebben a folyamatban, akkor mindenképpen nyert ügyed van. Azt se feledd, hogy akár tudsz fogyni, akár nem, a gondosan megválasztott diéta (ami nem fogyókúra!) mindenképp jót tesz az egészségednek.
  3. A diéta segíthet visszaadni a saját magad felett érzett kontrollt, ha már unod, hogy a hétköznapok mókuskereke akaratlanul is bedarál (kisgyerek mellett erre jó esély van). Ha érzelmi- és/vagy stressz-evés helyett tudatos döntésekre alapozod az étkezésed, akkor ez a gyakorlat a hétköznapokban is erőt fog adni számodra.

Nagyon fontos még, hogy ne siess. Ahhoz, hogy megérjen benned az egészséges elhatározás, bizony idő kellhet. Bárhogy is dönts, a lényeg, hogy a ne stresszelj feleslegesen, nem ér annyit az egész! 😉

Kajaötletekért ajánlom szeretettel a blog Receptek menüpontját vagy kövess az Instán!

Ha kérdésed van esetleg egy kis motivációra van szükséged, keress bátran e-mailben (dontworryliftheavy@gmail.com) vagy a Facebook oldalon üzenetben!